Естествен гранит
Гранитът и всички подобни на него камъни са уникални материали от гледна точка на техните физически качества. По принцип те са много термично стабилни материали, което означава, че се променят много по-бавно при промяна на температурата в сравнение с другите материали, особено металите. Те са много твърди, което им дава голяма устойчивост към износване. Най-твурдия камък след диаманта се нарича гранит, с много плътна структура. Този камък издържа силна полировка, която би издържала дори в крайно сурови атмосферни условия.
    Материалът гранит се характеризира със широк спектър от цветове, които обхващат от почти бяло до почти черно. По време на формирането му гранитът може да е бил смесен със другиминерали, които са причина за разнообразните десени, които гранитът притежава.
    Ней-честата употреба на гранит днес е в строителството и довършителните работи, например тоалетни масички и бар-плотове. Видът, усещането, издръжливостта и възможността да бъде продаден повторно на висока цена прави този бар-плот, който е изработен от гранит, несравним с никой друг материал за облицовки на пазара. Масивността и твърдостта на гранита го правят широко разпространен в строителството камък. гранита се използва широко като троителен материал и подова настилка в публични и търговски сгради и паметници.
ПОЛИРАН


ТЕРМОЛЮЩЕН


ДРУГИ